Skip to content

Fromelles (Pheasant Wood) Military Cemetery

The new cemetery at Fromelles was built in the tradition of the 'Great War' cemeteries. It reflects the fact that the original burials date from 1916, but also has modifications to fulfil 21st century access requirements. The new cemetery uses traditional CWGC materials. Its distinctive hexagonal shape has as its focus the Cross of Sacrifice, from which the avenues and rows of headstones radiate outwards. From the Cross itself, on its elevated terrace, there are distant views of the Fromelles battlefield and V.C. Corner, the cemetery most closely associated with the battle.

The main challenge at Fromelles was drainage and stability, due to the heavy clay soil. The cemetery walls, the terrace, the Cross of Sacrifice and the headstone beams had to be pile driven to a depth of some 7metres. The choice of materials for the cemetery was influenced by the CWGC's experience of what worked well in the area. Thus the bricks and stone used blend in with other buildings in Fromelles and with the CWGC cemeteries in the area.