Design

The memorial was designed by H J Brown, who worked on several cemeteries and memorials for the Commission in India, Pakistan and Burma.

 

The memorial consists of two long open garden courts flanked by long colonnades on either side and joined in the middle by an open rotunda. Both the location and design were carefully considered. Brown noted that ‘although the layout of the graves has evidently been arranged to accommodate a memorial at or near the entrance, it seemed to me that this was not the most suitable site.’

Brown proposed a central memorial, partly to suit the layout of the cemetery as a whole but also because it allowed visitors to first understand the purpose of the cemetery before experiencing the memorial.

He chose a circular shape for the centrepiece in order to allow English, Urdu, Hindu, Gurmukhi and Burmese translations of the inscription to be placed in positions of equal importance. Due to the climate, the colonnades provide covered walkways to shelter from the sun and rain.

Architects and Designers

H J Brown

The architect was born in 1903. He designed cemeteries and memorials for the Commission in India and Pakistan including Rangoon Memorial, Delhi, Karachi, Kirkee, Madras and Taukkyan cemeteries. He became an associate member of The Royal Institute of British Architects in 1928.