Skip to content

Premieakkoord voor de restauratie van de Menenpoort werd ondertekend

De premie die de weg vrijmaakt voor de restauratie van de Menenpoort werd op 29 november 2022 ondertekend tijdens een ceremonie onder de bogen van dit unieke monument.

Van links naar rechts: Geert Bekaert, directeur van C&SEA CWGC, Emmily Talpe, burgemeester van Ieper, minister Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, Barry Murphy, Operationeel directeur CWGC, Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association, Sarah Camerlynck, Projectmanager restauratie

 

Minister Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed ondertekende de premieovereenkomst in aanwezigheid van CWGC-directeuren Barry Murphy en Geert Bekaert, Emmily Talpe de burgemeester van Ieper, Sarah Camerlynck, de projectmanager restauratie en Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association, waarvan de leden elke avond de Last Post-ceremonie aan het monument leiden.

De uitgebreide restauratiewerken worden uitgevoerd met financiële steun van de Vlaamse overheid en de Stad Ieper en starten begin 2023. Hoewel het monument tijdens de werkzaamheden gesloten zal zijn, zal de Last Post nog steeds elke avond om 20.00 uur plaatsvinden.

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed:
“"Ons erfgoed vertelt het verhaal van onze gedeelde geschiedenis en Vlaamse identiteit. Het vormt wie we zijn. Het is essentieel dat we onze jongeren leren waar we vandaan komen. Iconische gebouwen als de Menenpoort kunnen we dan ook beschouwen als monumentale geschiedenisboeken. Dankzij Vlaamse steun kan de CWGC de restauratiewerken opstarten en de erfgoedbeleving verder uitbouwen. Tijdens de restauratie worden de panelen met namen van de ontbrekende panelen gereinigd en krijgen de plafonds in de hal een nieuwe afwerkingslaag. Een groendak zorgt ervoor dat de dakbedekking de tand des tijds op een duurzame manier kan doorstaan. De bedoeling is om dit iconische vredesmonument voor het 100-jarig bestaan in 2027 weer in topvorm te krijgen. Zo bereiden we dit monument voor op een duurzame toekomst en zullen we nooit de 54.000 namen van slachtoffers vergeten die in deze poort zijn uitgehouwen."

Geert Bekaert, directeur van de CWGC in Centraal- en Zuid-Europa zei:
"Lord Plumer zei bij de inauguratie in 1927: "Hij is niet vermist, hij is hier." Met deze restauratiewerkzaamheden hernieuwt de CWGC deze belofte aan alle slachtoffers van het Gemenebest en hun nabestaanden. De financiële steun van de Vlaamse Regering en de Stad Ieper helpt ons om de Menenpoort in de beste conditie te houden voor toekomstige generaties. Elke dag blijven de Ieperlingen hun dankbaarheid uiten met de Last Post Ceremony. De Menenpoort is dus de schakel - de poort als het ware - tussen de verschillende naties, volkeren en culturen die elkaar hier ontmoeten."

Emmily Talpe, burgemeester Stad Ieper:
"De Menenpoort is één van de grote uithangborden van Ieper, maar bovenal een monument met vele betekenissen. Een eerbetoon aan degenen die stierven voor onze vrijheid, een herinnering aan ons verleden en, meer in het algemeen, aan het verlies dat oorlog met zich meebrengt. Het symboliseert ook waarom onze stad haar engagement als Vredesstad met grote overtuiging opneemt. Bezoekers zijn steevast onder de indruk, maar ook voor ons Ieperlingen heeft de Menenpoort een bijzondere betekenis. We zijn verheugd over de restauratie door de Commonwealth War Graves Commission, met de steun van Vlaanderen en onze stad. De Menenpoort zal schitteren in 2027 op haar 100ste verjaardag!"

Klik voor meer informatie over de restauratie op deze link:

Restauratie van de Menenpoort