Skip to content

Restauratie van de Menenpoort

Hoewel de meeste werkzaamheden aan onze begraafplaatsen en monumenten kunnen worden uitgevoerd zonder enig ongemak voor bezoekers, moeten we zo nu en dan grote projecten uitvoeren waarvoor we de toegang moeten beperken en zelfs onze sites voor het publiek moeten sluiten.

Vanaf 17 april 2023 voert de Commonwealth War Graves Commission grote restauratiewerken uit aan de Menenpoort. Gebouwd in de jaren 1920, is de poort zijn hele leven blootgesteld geweest aan het weer en de vervuiling en heeft constant onderhoud en zorg nodig gehad. Om het behoud van de poort op de lange termijn te garanderen, voeren we een volledige restauratie van het monument uit.

Onze aanpak

De restauratie van de Menenpoort is een complex en uitdagend project. We zetten ons in om de werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uit te voeren. We proberen de impact van het project op het milieu te verminderen en de milieuprestaties van Gates voor de toekomst drastisch te verbeteren. We zullen veel van het werk ter plaatse uitvoeren, het transport van materialen verminderen en ons inzetten voor het behoud van de originele materialen, herstellen en niet vervangen waar mogelijk. Respect is geïntegreerd in ons werk; respect voor het ontwerp, voor de originele materialen en voor de gebruikte traditionele technieken; respect voor onze buren en het milieu; en respect voor jullie, onze gewaardeerde bezoekers.

Wat is er gaande?

Kom meer te weten over het restauratieproject in de video’s hieronder

 

HET PROJECT
Sarah Camerlynck, projectmanager bij de CWGC voor het restauratieproject

ONDERZOEK
Het proces dat nodig was voor het vastleggen en herstel van de schade aan de Menenpoort.

NAAMPANELEN
Het beoordelen van de herdenkingspanelen voor restauratie door steenkappers ter plaatse.

VERWERING
Hoe we de verschillende vormen van verwering en erosie aan het monument bestrijden.

FACADES
Poetsen en herplaatsen van de bakstenen façades en vervangen van verdwenen of beschadigde stenen.

HET DAK
Vervangen en waterdicht maken van het dak en het transformeren tot een ecodak om de biodiversiteit te verbeteren.

HET PLAFOND
Herschilderen van het casettenplafond, wat uitgebreide voorbereiding vergt aangezien er asbest aanwezig is in de huidige lagen.

NIEUWE VERLICHTING
Installeren van een nieuw verlichtingssysteem over het hele monument om energieverbruik te helpen dalen en de kosten te drukken.

INFORMATIECENTRUM
Ons informatiecentrum met een interactieve weergave van de naampanelen is op een boogscheut van het monument.