Skip to content

OPEN MONUMENTENDAG 2023 - WAT IS ER TE DOEN IN BELGIË?

Jaarlijks op de tweede zondag van september, openen voor Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor het publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor ons en onze leefomgeving zijn.

Daarom is het thema voor 2023 is ‘Met Hart en Ziel’: een focus op immaterieel erfgoed en de tradities en ambachten die verbonden zijn aan onze monumenten en doorgegeven worden doorheen generaties. Ze bepalen mee de ziel van de plek of hebben er een enorm groot hart voor.

De Commonwealth War Graves Commission beschikt wereldwijd met haar vele oorlogsbegraafplaatsen en -monumenten over een enorme schat aan zowel materieel als immaterieel erfgoed. Op zondag 10 september kun je een kijkje nemen achter de schermen van deze unieke erfgoedorganisatie. Op Bedford House Cemetery zul je talrijke interessante rondleidingen en demonstraties kunnen bijwonen, en ook eens zelf in de huid van een CWGC-ambachtsman kruipen… Wie weet krijg je de smaak wel te pakken?

RONDLEIDINGEN, DEMONSTRATIES & WORKSHOPS OP ‘BEDFORD HOUSE CEMETERY’

In de landelijke omgeving op twee kilometer van Zillebeke, ligt CWGC Bedford House Cemetery, een uitgestrekte, laag ommuurde Britse militaire begraafplaats. Met circa 25.765m² is dit een van de grootste militaire begraafplaatsen in de Westhoek. Deze site getuigt van de geschiedenis van de Ieperboog en de mannen die hier meer dan een eeuw geleden vochten en stierven.

Op 10 september ontdek je er een heel programma met voor elk wat wils: van fascinerende rondleidingen tot interactieve workshops zoals graveren van natuursteen en het analyseren van een bodemstaal. Bezoekers zullen ook leren hoe de CWGC zich als duurzame speler profileert en zijn rol speelt bij het aanpakken van de belangrijkste milieuproblematiek van deze tijd.

Rondleidingen en workshops zijn de hele dag doorlopend toegankelijk van 10 – 17u.

RONDLEIDINGEN

Verlies jezelf in de geschiedenis, de verhalen, de architectuur en de tuinbouw van Bedford House Cemetery tijdens onze verschillende rondleidingen.

Bedford House Cemetery: de kleine verhalen achter de grote oorlog

Bedford House Cemetery getuigt, door zijn ligging in Ieper, zijn omvang en het aantal gesneuvelden, van de jarenlange verbeten Duitse pogingen om via Ieper op te rukken naar Frankrijk. Niet enkel Britse soldaten kwamen Ieper hier verdedigen. Mannen over de hele wereld: Canada, Australië, Zuid-Afrika, India, … verlieten hun thuis voor de frontlijn. Onze enthousiaste gidsen vertellen het verhaal van Bedford House Cemetery en persoonlijke verhalen van gesneuvelden van verschillende nationaliteiten en leeftijden die er begraven liggen of herdacht worden.

Het kasteel Rosendael: vroeger en nu

Het kasteel Rosendael werd door de Britten ook wel eens 'Bedford House' of 'Woodcote House' genoemd. Voor de Eerste Wereldoorlog was dit een landhuis in een park met bomen, omgeven door een walgracht. De site viel tijdens de Eerste Wereldoorlog nooit in Duitse handen, maar werd bijna volledig vernield. Tijdens deze rondleiding langs de kasteelruïnes ontdek je de belangrijke rol die dit burgerlijk kasteel speelde in de Eerste Wereldoorlog en welke link het vandaag nog heeft met de begraafplaats, en hoe dit kadert in de conservatieaanpak van de CWGC.

Op ontdekking op onze “Compost Farm"

Wist je dat de CWGC de grootste tuinbouworganisatie ter wereld is? Het bewaren en beschermen van onze natuur is dan ook heel belangrijk voor ons. Omdat de dreigende impact van klimaatverandering steeds duidelijker wordt, onderging de manier waarop wij aan tuinbouw doen een hele evolutie.

Ontdek tijdens deze rondleiding wat de duurzaamheidsmissie van de CWGC inhoudt en bewonder onze zelfgemaakte compost op de Compost Farm!

DEMONSTRATIES & WORKSHOPS

”Groene Vingers”: een kijkje achter de tuinbouwschermen

De kans is groot dat je al eens voorbij een van onze begraafplaatsen kwam en onze hoveniers aan het werk zag. Maar heb jij enig idee wat het werk van onze tuinmannen juist inhoudt en welke machines zij hanteren om ons groot aantal sites dag in, dag uit zo nauwkeurig te onderhouden? Of wat een verticuteermachine eigenlijk doet? Onze hoveniers geven je een unieke inkijk in hun job en beantwoorden al je vragen tijdens deze demonstratie!

“WORKS”: werken in de bouwafdeling

Wist je dat we wereldwijd meer dan 23 000 sites onderhouden? En dat wij hier een hoge standaard voor hanteren? Onze Works-afdeling draagt dan ook een grote verantwoordelijkheid bij het zorgen voor onze begraaf- en herdenkingsplaatsen. Maar wat houdt hun job juist allemaal in? Welke specifieke skills en kennis vereist dit werk? Wist je trouwens dat de CWGC dit allemaal in-house aanbiedt? Kom een babbeltje slaan met onze collega’s en ontdek alles over het Career Development Plan (CDP) en ons ruim aanbod aan opleidingen.

Neem een kijkje achter de schermen van onze specialisten en kruip zelf even in de schoenen van een CWGC-ambachtsman of -vrouw tijdens onze interactieve workshops!

Graveren

Altijd al eens willen ondervinden hoe het is om te graveren in origineel Portland steen zoals een echte steenkapper? Dit is je kans! Sluit je aan bij de interactieve workshop ‘graveren in natuursteen’ en leer beitelen als een pro onder leiding van een CWGC-meester-steenkapper.

Bronzen

Wist je dat wij op onze sites heel wat authentieke bronzen elementen hebben? Ook deze kunnen af en toe een opknapbeurt gebruiken. Kom bij de workshop ‘bronzen’ een kijkje nemen hoe onze specialisten het doen en probeer het zelf uit!

JOBDAG

Interesse om te komen werken bij de CWGC? Dan ben jij ook aan het goede adres! Ons HR-departement zal er aanwezig zijn met een jobtentje. Hier krijg je een overzicht van alle openstaande vacatures, en je kunt er spreken met collega’s uit verschillende departementen. Wie weet word jij onze nieuwe collega?

EXCLUSIEVE RONDLEIDING MENENPOORT

Sinds haar inhuldiging in 1927, is de Menenpoort een van de belangrijkste herdenkingsplaatsen voor de gesneuvelde soldaten van de Commonwealth (het Gemenebest) en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de komende twee jaar voert de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) grondige restauratiewerken uit aan het monument. Ben jij benieuwd naar wat er achter de schermen (of stellingen) gebeurt? Ontdek tijdens deze exclusieve rondleiding welke duurzame restauratiestappen de CWGC onderneemt om de toekomst van het monument te waarborgen.

Dit is een exclusieve rondleiding met beperkte plaatsen.

TICKETS - EXCLUSIEVE RONDLEIDING RESTAURATIE MENENPOORT

meer info - visitorcentre@cwgc.org