Skip to content

OPEN MONUMENTENDAG 2023 - WAT IS ER TE DOEN IN NEDERLAND?

Jaarlijks tijdens het tweede weekend van september, openen voor Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor het publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor ons en onze leefomgeving zijn.

Daarom is het thema voor 2023 is ‘Levend erfgoed’: een focus op immaterieel erfgoed en de tradities en ambachten die verbonden zijn aan onze monumenten en doorgegeven worden doorheen generaties. Ze bepalen mee de ziel van de plek of hebben er een enorm groot hart voor.

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) beschikt wereldwijd met haar vele oorlogsbegraafplaatsen en -monumenten over een enorme schat aan zowel materieel als immaterieel erfgoed. Voor het eerst opent de organisatie op Open Monumentendag ook haar deuren in Nederland. Op zaterdag 9 september kan je op Groesbeek Canadian War Cemetery een kijkje nemen achter de schermen van deze unieke erfgoedorganisatie.

RONDLEIDINGEN, DEMONSTRATIES & WORKSHOPS OP ‘GROESBEEK CANADIAN WAR CEMETERY’

Op Groesbeek Canadian War Cemetery liggen 2617 militairen van het Britse Gemenebest begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Het is de grootste CWGC-begraafplaats in Nederland én de CWGC-begraafplaats met de meeste Canadese oorlogsgraven.

Op zaterdag 9 september organiseert de CWGC voor het eerst een Nederlandse editie van Open Monumentendag met gratis rondleidingen en workshops. Je ontdekt er niet enkel de persoonlijke verhalen die bij elk grafsteen horen, maar ook hoe de CWGC de gesneuvelden eert en zorgdraagt voor de begraafplaats. Bezoekers zullen daarnaast leren hoe de CWGC zich als duurzame speler profileert en zijn rol speelt bij het aanpakken van de belangrijkste milieuproblematiek van deze tijd.

Rondleidingen en workshops zijn de hele dag doorlopend toegankelijk van 10 – 15u.

RONDLEIDINGEN

Verlies jezelf in de geschiedenis, de verhalen en de tuinbouw van Groesbeek Canadian War Cemetery tijdens onze verschillende rondleidingen.

Groesbeek Canadian War Cemetery: de kleine verhalen achter de grote oorlog

Groesbeek Canadian War Cemetery getuigt, door zijn omvang en de 2617 graven, van het sterke verzet tijdens WOII dat geleid heeft tot de bevrijding van Nederland in 1945. Op het Groesbeek Memorial worden daarnaast meer dan 1000 gesneuvelden wiens graf niet gekend is, bij naam herdacht. Achter elk graf en elke naam op deze begraafplaats, schuilt een persoonlijk verhaal.

De stichting Faces to Graves zet zich in om de herinnering van deze mannen, die hun thuis verlieten voor de frontlijn, levend te houden. Aan de hand van onderzoek verzamelden zij documenten, artikels en foto’s verzamelden om de levensverhalen van deze gesneuvelden te vertellen.

Sluit je aan bij onze rondleiding waarbij bijleren en herdenken hand in hand gaan: de enthousiaste gidsen van Faces to Graves nemen je mee op een historische reis door onze begraafplaats en staan stil bij de persoonlijke ervaringen van de gesneuvelden, zodat hun verhalen blijven voortbestaan.

DEMONSTRATIES & WORKSHOPS

”Groene Vingers”: een kijkje achter de tuinbouwschermen, vroeger en nu

Wist je dat de CWGC de grootste tuinbouworganisatie ter wereld is? Het bewaren en beschermen van onze natuur is dan ook heel belangrijk voor ons. Omdat de dreigende impact van klimaatverandering steeds duidelijker wordt, onderging de manier waarop wij aan tuinbouw doen een hele evolutie. Vroeg je jezelf al eens af wat onze hoveniers precies doen op onze begraafplaatsen om ze dag in, dag uit zo nauwkeurig te onderhouden?

Tijdens deze rondleiding met demonstraties geven onze hoveniers je een unieke kijk in hun job. Aan de hand van historisch gereedschap maken ze de vergelijking met de tuinbouwtechnieken van vandaag en leggen ze je uit hoe hun job de afgelopen 100 jaar is ontwikkeld. Daarnaast gaan ze dieper in op de duurzame tuinbouwhervorming die de CWGC de afgelopen jaren doorvoerde. Ontdek welke methodes zij vandaag hanteren om niet enkel zorg te dragen voor onze begraafplaatsen, maar ook voor onze planeet.

Graveren

Wist je dat we wereldwijd meer dan 23 000 sites onderhouden? En dat wij hier een hoge standaard voor hanteren? Onze Works-afdeling draagt dan ook een grote verantwoordelijkheid bij het zorgen voor onze begraaf- en herdenkingsplaatsen. Dit is je kans om een kijkje te nemen achter de schermen van onze specialisten!

Altijd al eens willen ondervinden hoe het is om te graveren in Portland-steen? Sluit je aan bij de interactieve workshop ‘graveren in natuursteen’ en leer beitelen als een pro onder leiding van een CWGC-meester-steenkapper.

Alle activiteiten zijn gratis en doorlopend toegankelijk van 10u – 15u op zaterdag 9 september.

Voor meer info, contacteer ons via visitorcentre@cwgc.org